Etiske retningslinjer
Norgesbuss AS er en del av Torghatten-konsernet. I Torghatten-konsernet legger vi stor vekt på å opptre pålitelig i alle sammenhenger. Bedriftskulturen skal være preget av involvering og offensiv tilnærming til de oppgaver som skal løses.
De etiske retningslinjene gjelder for alle ansatte samt deltakere i styrende organer i konsernet. Ansatte med lederoppgaver har et særskilt ansvar for å fremstå som gode rollemodeller.
Dette betyr:
- Alle mellommenneskelige forhold i Torghatten konsernet skal preges av tillit, respekt og likeverd. Ansatte plikter å omtale og behandle hverandre på denne måten i alle sammenhenger og i alle fora.
- Vår forretningsmoral skal være høy og alle skal ta avstand fra uetiske forretningsprinsipper.
- Alle plikter lojalt å etterleve de lover og forskrifter, reglementer og instrukser som gjelder for virksomheten. Dette innbefatter også konsernets visjon, kundeløfte, strategier og målsettinger.
- Våre handlinger skal være lovlig og i tråd med de retningslinjer som gjelder for virksomheten samt de etiske normene som gjelder i samfunnet for øvrig.
- Ansatte har rett til å fremme sin mening om hva som er riktig for virksomheten i strategiske og faglige diskusjoner før beslutninger skal fattes. Når beslutninger er tatt innebærer det at alle forholder seg lojalt til disse.
- Ansatte og tillitsvalgte skal være seg bevisst at de gjennom utsagn, holdninger og handlemåter danner grunnlaget for myndighetenes, kundenes, publikums, eiernes og konkurrentenes tillit og holdning til konsernet.
- Ansatte og tillitsvalgte må ikke bruke sin posisjon til å tilegne seg personlige fordeler gjennom, for eksempel, å påvirke handlinger, saksforberedelser eller vedtak. Eksempler på slike fordeler er gaver eller rabatter ved kjøp av varer og tjenester. Dette gjelder imidlertid ikke rabatter og fordeler som er allment tilgjengelig i det enkelte selskap.
- Gjestfrihet og representasjon hører med i forretningssammenheng. Graden av slik oppmerksomhet må imidlertid ikke utvikles slik at den påvirker beslutningsprosesser.
- Ingen kan motta reiser fra leverandører uten klarering fra nærmeste overordnede.
- Dersom personlige interesser kan påvirke avgjørelser og/eller komme i konflikt mellom virksomhetens interesser og personlige interesser, skal saken fremlegges for overordnet. Det samme gjelder hvis andre med rimelig grunn kan anse dette som sannsynlig.
- Den enkelte er selv ansvarlig for å opplyse om inhabilitet og forelegge tvilstilfeller for nærmeste overordnede. Eksempel på slik mulige interessekonflikter kan være;
- Foretningsmessige forhold til tidligere arbeidsgiver eller arbeidskollegaer
- Lønnet bierverv som kan påvirke arbeid for/i det enkelte selskap
- Personlige økonomiske interesser som kan føre til at vedkommende kommer i en konkurransesituasjon eller lojalitetskonflikt.
- Familiære – og andre sosiale forbindelser
- Informasjon om virksomhetens ressurser, rutiner, planer, økonomi, forretningsavtaler og lignende kan være sensitive i anbudskonkurranser mv og må derfor ikke formidles til uvedkommende.